hero image mobile
hero image

Muskel- og skjelettsykdommer

Mange sliter med verk og vondter i kroppen. Man anslår at ca. 25% til enhver tid har langvarige plager knyttet til muskel- og skjelettplager. Det er overvekt av kvinner. Mye av dette kan forklares av muskulære spenninger og slitasje gjennom mange år. Noen arbeidsrelaterte, noen mer genetiske.

Hva kan vi i Preact tilby?

Det er viktig at vi i Preact tar opp en god sykehistorie av deg, og gjør de nødvendige undersøkelsene og henvisningene. Dette får du gjennom vår legetime. Denne varer 20 min på video og her stiller legen en del grunnleggende spørsmål for å finne ut mer av plagene dine.

Vi kan rekvirere blodprøver. Disse blodprøver kan utelukke bindevevssykdommer, reumatiske sykdommer, kreft etc.

I tillegg kan vi henvise deg til CT, røntgen, MR slik at du kan komme nærmere en diagnose.

Har du nevropati eller nevrologiske symptomer og ønsker få dette undersøkt kan vi henvise deg til spesialister: nevrologer, ortopeder. Etc.

Resepter på smertestillende, som ikke omfatter b- preparer kan vi skrive ut til deg. Det kan være behov for eks. Voltarol forte gel, Vimovo, Ibux og Paracet. Vi veileder deg i bruk av smertestillende.

Trening er veldig viktig del for de med muskel- og skjelettsmerter. Vi kan tilby deg flinke fysioterapeuter som tar godt vare på deg og trener målrettet med deg.

Det vanligste er det vanligste
Det er en del diagnoser som er viktige å få utelukket og også undersøkt om dette er noe som gir store plager.

Akutte plager

Kink i ryggen
Lumbago/ «hekseskudd» er kanskje den vanligste tilstanden hos voksne, friske voksne. Den er veldig plagsom når den står på, men er som oftest helt ufarlig og går over fra 1-3 ukers tid, noen ganger fortere. En lumbago i ryggen utløses gjerne pga en svakhet i ryggraden din. Det kan være pga dårlig holdning, en vridningsbevegelse, eller et uriktig løft. Som oftest kjennes den akutte smerter på ett sted i ryggen, med eller uten stråling. Det er allikevel viktig å få kommet til legen for å utelukke at det ikke er prolaps dersom man er i tvil. I akuttfasen anbefales det å ise ned det området som er affisert, og deretter gjøre små øvelser, for raskere å komme tilbake. Bruk av NSAIDs vil også lindre smertene. Men det viktigste er å ta det med ro og finne gode måter å hvile på. Når man igjen er frisk, bør man opprettholde en god ryggstilling.

Protrusjon/prolaps
En skiveprotrusjon er en utbukning på en mellomvirvelskive i ryggsøylen. Den er som regel forbigående men kan være forstadiet til en skiveprolaps. En skiveprolaps er en rift av mellomvirvelskive, slik at geleaktig masse presses ut gjennom sprekken. Den gir smerter i ryggen og noen ganger kan det påvirke nervene, slik at man får isjassmerter. Det er mange i den godt voksne, men også yngre som sliter med protrusjon (skiveutposning) eller prolaps i columna (ryggraden). Dette kan være fra milde til invalidiserende smerter, alt etter alvorlighetsgraden.

Kroniske plager

Fibromyalgi
En diagnose som stilles oftere. Dette omfattes av muskel og skjelettsmerter som har tenderpoints (trykkfølsomme punkter) forskjellige steder i kroppen. Diagnosen er basert på klinikk Mange som lever med fibromyalgi, finner gode måter å balansere sykdommen med bl.a. trening og restitusjon. I tillegg sier mange at symptomene bedres når man blir eldre. Det finnes ingen kur mot fibromyalgi men en del støttegrupper på nett, hvor man kan få gode råd. I tillegg er det mange som har godt av opphold i varmen, på lik linje med de som har revmatiske plager.

Artrose/ Artritt
Artrose kalles slitasjegikt og gir leddsmerter, det er en degenerativ lidelse i skjelettet, der skjelettet destrueres, slik at man får stive ledd. Man skiller mellom primær artrose (uten spesiell årsak) og sekundær artrose (etter tidligere skade). Mange sliter med hofteleddsartrose, kneartrose, skulderartrose samt fingre og tær. Diagnosen stilles via røntgen og klinikk. Mange ganger blir man fulgt opp poliklinisk på sykehuset, hvor man også får hjelp til å håndtere smerter med medisiner, eller annen behandling.

Leddgikt (reumatoid artritt)
Leddgikt er en kronisk, livslang sykdom. Den angriper først og fremst de små leddene i fingre og tær, men den kan med tiden også angripe større ledd. Nye medisiner har bidratt til å bedre livskvaliteten for pasienter med leddgikt. Årsak til leddgikt er at den er autoimmun sykdom, der kroppens immunforsvar reagerer på en ukjent stimulering og angriper leddhinnen (synovia) i leddene. På sikt kan det gi invalidiserende smerter i skjellete pga skadene dette gir. Man kan ta noen blodprøver for å se om man er i risiko for å utvikle leddgikt. Tidlig behandling er viktig.

Kreft i skjelettet
Vi tar alltid med hele bildet når vi stiller spørsmål og noen sjeldne ganger må vi også tenke på å utelukke kreft i muskel og skjelettet. Da vil vi undersøke dere ekstra med blodprøver og bilder. Dette for å oppdage noe tidlig, for å kunne starte behandling så fort som mulig, dersom det skulle være kreft.
 

 

Ønsker du å snakke med en lege?

Våre leger svarer deg raskt via chat eller video.

Bestill videokonsultasjon

 

 

Birgitta Berrahau
Birgitta er en av våre mest aktive allmenleger og er med og utarbeide plussprogrammer for fysisk relaterte utfordringer i kraft av å være fysioterapeut. Birgitta er tilgjengelig for spørsmål via vår digitale legetjeneste alle hverdager.