hero image mobile
hero image

Astma og Allergi

Astma og allergi henger ofte sammen, og allergier kan trigge astma og motsatt. Vanlige symptomer på astma er at man føler seg tett i brystet, og tung i pusten. Pipelyder er vanlig. Mange opplever forverring når de legger seg ned.

Astma er en lungesykdom som vanligvis starter i barnealder, og mange vokser den heldigvis av seg, men enkelte kan også få astma som voksen. Man kan ha gode perioder og dårlige periode.

Irritanter eller allergener kan forverre astma: Dette kan være allergi, kulde, røyk, støv, eksos, pollen, fuktig vær, stekeos, muggsopp, fysiske anstrengelser, forkjølelse, lungebetennelse, vaske og rengjøringsmidler, kjemikalier.

En sjelden gang kan man få et alvorlig astmaanfall, som ikke responderer på medisiner, da er det viktig å ta kontakt med helsevesenet ved å ringe 113.

Allergier kan trigge astma og motsatt. Det er alltid lurt å kontakte lege for å finne ut årsaken til din astma. Allergi innebærer at kroppens immunforsvar reagerer på naturlige og i utgangspunktet ufarlige stoffer. Disse stoffene kalles allergener, og kroppen produserer antistoffer mot disse.

Allergisesong: Allergisesongen er allerede i gang med or og hassel. Etterhvert kommer bjørka og gresset. Mange sliter med rennende øyne/ nese og tetthet i denne perioden. Kanskje trenger du allergimedisiner eller gode råd? Allergi kan være veldig plagsomt.

Man regner med at ca. 1, 5 millioner mennesker i Norge er rammet av allergi. Det er en betydelig andel. På NAAF sine hjemmesider kan du lese deg opp om nyttige linker til allergi og hva du kan gjøre om du er plaget med allergi. I tillegg kan du følge med på pollenvarsel.

Vi i Preact henviser deg gjerne til allergolog eller lungeklinikk dersom du trenger en grundig utredning. Ellers kan vi selvfølgelig hjelpe deg med medisiner mot astma. Ønsker du å snakke med en lege?

Våre leger svarer deg raskt via chat eller video.

 

Bestill videokonsultasjon

 

Birgitta Berrahau
Birgitta er en av våre mest aktive allmenleger og er med og utarbeide plussprogrammer for fysisk relaterte utfordringer i kraft av å være fysioterapeut. Birgitta er tilgjengelig for spørsmål via vår digitale legetjeneste alle hverdager.