hero image mobile
hero image

Diaré

Diaré er ofte vanntynn og hyppig avføring. Årsaken er ofte bakterie eller virusinfeksjon (gestroenteritt), mikrober fra infisert vann eller mat eller via annen person med diaré.

Fekal-oral smittevei er vanlig ved at man kan ha glemt å vaske hender og tar med seg bakterier over til munnen, som igjen gir diaré. Mange får også diaré når de er i utlandet, pga vann som er infisert med bakterier.

Symptomer på diaré: Hyppig og vanntynn avføring. Oppkast og magesmerter er vanlig, sammen med tørste. Man får mør urin, grunnet væsketapet. Væsketap er det alvorligste med diaré, så det er viktig å få i seg nok væske. Gjerne bland farris og eplemost, for å få i seg elektrolytter.

Ta kontakt dersom barnet ditt har diare og dårlig allmenntilstand. Dehydrering kan være livstruende hos spedbarn og småbarn. Derfor er det bedre å ta en ekstra tur til legevakten eller sykehuset ved tvil. Vi bistår med henvisning raskt. Andre tegn på at du bør ta kontakt med lege raskt er dersom du har blod i avføringen, diaré ikke gir seg i løpet av en uke eller du nylig er skrevet ut av sykehus.

Behandling av diaré er vanligvis å spise enkel mat som hvitt brød, nok og rikelig med væske, på apoteket får man kjøpt sukker og salttilsetning som blandet i vann. Unngå koffein og svært søt drikke, da det kan forverre diaréen.

Diaré skyldes vanligvis virus og trenger derfor ikke antibioitkabehandles. Evt. kan man ta en avføringsprøve dersom diaréen ikke gir seg i løpet av en ukes tid, for å se om det kan være en type bakterier, som trenger behandles.

Gode råd for å forhindre diaré
Vask hendene etter du har vært på toalettet, og før du skal spise og drikke. Reiser du til eksotiske reisemål, og det er dårlig sanitære forhold, bør du unngå og spise: isterninger eller springvann, salater eller rå mat, kalde dressinger og sauser, buffémat og mat fra gateselgere.Ønsker du å snakke med en lege?

Våre leger svarer deg raskt via chat eller video.

 

Bestill videokonsultasjon

 

Birgitta Berrahau
Birgitta er en av våre mest aktive allmenleger og er med og utarbeide plussprogrammer for fysisk relaterte utfordringer i kraft av å være fysioterapeut. Birgitta er tilgjengelig for spørsmål via vår digitale legetjeneste alle hverdager.