hero image mobile
hero image

Hodepine

Det er mange ulike årsaker til hodepine. De vanligste årsakene er: akutt bihulebetennelse, forkjølelse, influensa/covid, stress, høyt blodtrykk.

De mer sjeldne årsaker til hodepine er: hjernesvulst, hjerneblødning og temporalisartritt for å nevne noen. Hodepine er som regel godartet, men opplever du ny, intens hodepine, bør du oppsøke lege.

Vi har ulike former for hodepine:

 1. Migrene

  Det finnes tre forskjellige migrenetyper.

  1. Migrene med aura: Du kan få aurafasen før du får hodepine.

  2. Migrene med aura innebærer en rekke nevrologiske symptomer som varer i 5 til 60 minutter i forkant av en hodepine. Nevrologiske symptomer som svimmelhet, blinde flekker og talevansker.

  3. Migrene uten aura: er vanligste migrenen, Anfallet oppleves intens, pulserende hodepine, som regel på den ene siden av hodet. c) Migrene med aura uten hodepine: forvarsel på migrene uten hodepinen.

 2. Tensjonshodepine: Spenningshodepine, som føles som et for stramt pannebånd. Det forårsakes gjerne av stress, uro, angst, dårlig søvn. Men kan ha smerter i kjeveledd, øye, øre, bihuler eller nakkespenninger. Søk hjelp til smertestillende eller til å finne årsaken til hodepine. Dersom man har tilleggssymptomer, som nevrologiske symptomer, anbefales det å ta et bilde.

 3. Clusterhodepine/ «Hortons» hodepine. Svært sterke ensidige smerter, mest uttalt i øyeregionen, av 15–180 min. varighet. Hyppige anfall som hos de fleste kommer i perioder («clusters»). Behandling gjerne med oksygenbehandling med Sumatriptan injeksjon, evt. zolmitriptan 5 mg nesespray. Ofte spesialistvurdering og medisiner for å forebygge anfall.

 4. Medikamentindusert hodepine: betyr at du får hodepine av selve medisinene som skal forebygge hodepine. Symptomer: Du har hodepine de fleste dager (<15 dager i måned), ledsaget av smertestillende, triptaner, koffeinholdige legemidler eller opoider. Behandling: Forebyggende medikasjon, avhengig av hvilken hodepine man tror pasienten har i utgangspunktet. Trappe ned medisin som overforbruket.

Våre leger og behandlere i Preact hjelper deg gjerne!

Søk legehjelp dersom du har akutt innsettende smerter som er nytt for deg. Husk å beskriv smertene, Hvile, søvn, Paracet er førstehåndsmedisin for hodepine. Noen ganger trenger man ekstra medisinsk hjelp med alvorlige hodepine. Vær obs på nakkestivhet i fht hjernehinnebetennelse.

Plages du ofte av hodepine, kan det være lurt å skrive en dagbok om når du får disse hodepinene. Våre flinke behandlere hos Preact hjelper deg med hvordan skrive slike. På denne måten får du en bedre forståelse og mulighet for å kunne forebygge bedre. 

 

Ønsker du å snakke med en lege?

Våre leger svarer deg raskt via chat eller video.

 

Bestill videokonsultasjon

 

Birgitta Berrahau
Birgitta er en av våre mest aktive allmenleger og er med og utarbeide plussprogrammer for fysisk relaterte utfordringer i kraft av å være fysioterapeut. Birgitta er tilgjengelig for spørsmål via vår digitale legetjeneste alle hverdager.