hero image mobile
hero image

Feber og forkjølelse

En forkjølelse er en infeksjon i øvre luftveier som mest sannsynlig skyldes en av mange luftveisvirus. Vi må alle gjennom noen forkjølelser i løpet av året, barn litt flere enn voksne.

Forkjølelse er veldig smittsomt og det er vanlig med inkubasjonstid på 2-4 dager. Det er vanlig forveksle forkjølelse med influensa, men influensa er mye mer kraftig og man har muskelverk i tillegg.

Symptomer på forkjølelse er: sår hals, slapphet, feber, tett nese, rennende nese, hoste, kløe i halsen. Disse symptomene kan også forekomme ved covid, allergier etc. Spør oss i Preact om råd.

Hvordan behandles Forkjølelse?
Hvile, ro, drikke godt. Trengs svært sjelden medisiner til, men kan ha nesespray og hostesaft ved behov. Ellers brukes ikke antibiotika da forkjølelse skyldes virus. Drikke noe varmt som te eller varm saft kan lindre litt.

Stress og dårlig immunforsvar kan gi hyppigere forkjølelse, også om man sover lite eller dårlig. Ta kontakt om man blir dårlig med høy feber eller tungpustet, da det kan være tegn på annen sykdom, og kan trenge legetilsyn. Forkjølelse mellom 7-9 ganger er ikke uvanlig hos små barn, og barn i barnehage utsettes for mye smitte. Forebygging av forkjølelse er god håndhygiene. Å ha en sunn livsstil. Trene og spise sunt bidrar til et godt immunforsvar. Det er også viktig med nok og rikelig med søvn. C vitamin og solhatt kan forebygge og begrense varigheten av forkjølelse.

Feber er en kroppslig reaksjon på infeksjon, normal temperatur er 37 grader om morgenen og 37,5 på kvelden. Feber regnes som temperatur på 38 grader målt rektalt. Målt i munnen ligger temperaturen på ca 0,5 grader under rektale mål. Målt i armhulen ca. 0,6 under rektalt.

Feber pga infeksjon blir sjelden høyere enn 40,5-41 grader.  Vær oppmerksom. Feber over dette kan det være tegn på alvorlig sykdom. 

 

Ønsker du å snakke med en lege?

Våre leger svarer deg raskt via chat eller video.

 

Bestill videokonsultasjon

 

Birgitta Berrahau
Birgitta er en av våre mest aktive allmenleger og er med og utarbeide plussprogrammer for fysisk relaterte utfordringer i kraft av å være fysioterapeut. Birgitta er tilgjengelig for spørsmål via vår digitale legetjeneste alle hverdager.