hero image mobile
hero image

Forstoppelse

Forstoppelse eller treg avføring (obstipasjon på fagspråket) kan komme i alle alder og det mange grunner til at du kan få det. Stillesittende hverdag, lite mosjon, for lite fiber og væske er vanlige årsaker på forstoppelse. Forstoppelse kan være ubehagelig og vondt, men mange blir bedre av å spise fiberrik mat, drikke rikelig med væske og regelmessig mosjon.

Nyoppstått forstoppelse kan noen ganger være et tegn på alvorlig sykdom, som kreft. Derfor er det viktig at man får tatt en sjekk.

Forstoppelse er også en vanlig bivirkning av visse typer medisiner.

Symptomer
Skjeldne tømminger, vanskelig å få ut, hard og klumpete avføring, ikke får tømt deg ordentlig, magesmerter, oppblåsthet, tretthet. Det går som oftest over etter 1-2 uker, men langvarig forstoppelse bør sjekkes. Laxantia kan kjøpes ved behov, Toilax, Dulcolax, Movicol, Lactulose etc, dersom det ikke hjelper å legge om kostholdet.

Sykdommer som er assosiert med forstoppelse er: lavt stoffskifte, Parkinson, Irritabel tarm, tykktarmskreft.

Noen ganger kan få blod i avføringen. Dette er vanligvis fra hemoroider (små utposninger fra tarm) som sprekker når avføringen er hard og tørr, og kan etterlate litt blod med avføringen. Andre ganger kan det komme fra polypper og tumorer. Ta en tidlig sjekk, med koloskopi, for å være på den sikre siden. Hemoroider kan være svært smertefullt, men det finnes god behandling for dette.

Det går også an å ta avføringsprøve for å se om du taper blod fra tarmen, noen ganger er dette ikke synlig, og test er nødvendig, i tillegg til kreftmarkør for tarmkreft.

Mange som bruker jerntilskudd opplever å bli tregere i magen, snakk med oss i Preact om du ønsker råd for alternative medisiner.

Forstoppelse kan være forårsaket av dyssynergi; dvs at musklene i tarmen og endetarmen og bekkenbunnen ikke fungerer som normalt. Det kan igjen gi treg avføring. Hvis du har dyssynergi, kan. Man forsøke biofeedbacktrening, som gjør at du får bedre kontroll på muskulaturen.

Ønsker du å snakke med en lege?

Våre leger svarer deg raskt via chat eller video.

 

Bestill videokonsultasjon

 

Birgitta Berrahau
Birgitta er en av våre mest aktive allmenleger og er med og utarbeide plussprogrammer for fysisk relaterte utfordringer i kraft av å være fysioterapeut. Birgitta er tilgjengelig for spørsmål via vår digitale legetjeneste alle hverdager.