hero image mobile
hero image

Kløe

Den medisinsk faglige begrepet er pruritus, og kløe er oftest ikke en egen diagnose men resultat av en underliggende sykdom. Dette kan bl.a. være: leversykdom, nyresvikt, jernmangel, sykdom i skjoldbruskkjertelen og visse typer kreft, inkludert leukemi og lymfom.

Ved disse sykdomsforløpene påvirkes vanligvis hele kroppen. Huden kan se normal ut, til forskjell fra atopisk eksem og andre hudlidelser som også gir kløe; som bl.a. psoriasis, kontaktallergier etc.

Økt alder kan også gi tørrhet i hud og slimhinner, som igjen trigger kløe. Overgangsalder hos kvinner og plager i forbindelse med kløe kan vi også hjelpe med. Om du skulle ha behov for å sjekke hormonnivå i blodet eller henvisning til gynekolog eller annet hjelper vi deg med det.

Mange er også bekymret for kløe nedentil. Det kan dreie seg om alt fra soppinfeksjon til kjønnssykdommer. Er du i tvil kontakt oss, så veileder vi deg i hva du skal gjøre videre.

Psykogen kløe, dvs kløe man ikke finner en organisk årsak for, kan være svært vanskelig å bli kvitt. Men her er det også hjelp å få. Noen sliter med parasittofobi, og kan merker de har intens kløe ulike steder på kroppen, vanlig i hodebunn etc. Her kan noen salver dempe trangen til å klø overdrevent på et sted, samtidig som psykologer/psykiatere kan hjelpe til med å forstå hvorfor man har denne trangen. Du er ikke alene. Det er flere som sliter med dette, og det er ikke alltid lett å forstå selv hvorfor man klør. Men kløsirkelen er kjent. Dersom du begynner å klø på et punkt, vil det trigge reseptorer i huden, som gjør at man opprettholder kløe, slik at man fortsetter å klø seg.

Huden er vårt største organ og forandring i klima utendørs (særlig kulde og vinter med tørt klima) kan trigge kløe. Da er det viktig å smøre seg rikelig med gode kremer som fuktighetskremer og oljer. Vår sykepleier og leger kan hjelpe deg i finne riktig reseptfrie kremer for din hud.

Allergi og kløe. Mange opplever kløe i hals eller kropp etter de har spist noe. Dette kan være tegn på allergi. Noen får elveblest, som er store sirkler på store deler av kroppen etter de har inntatt noe mat. Da kan det være lurt å ta en allergisjokk (prikktest) og blodprøver. Vi henviser til allergologer for både barn og voksne og vi har ingen nedre eller øvre aldersgrense. Men vi ønsker først å snakke grundig med deg for å finne årsaken. Ofte er dette noe som er arvelig.

Kløe i forbindelse med indremedisinske tilstander som for eksempel nyresvikt, leversykdom etc, er noe som spesialistene må behandle da de behandler årsaken og ikke direkte kløen. Huden kan se helt normal ut, men det kjennes allikevel en generell kløe i hele kroppen.

Preact hjelper deg mot kløe

Våre dyktige behandlere i Preact kan henvise deg til ulike spesialister, alt etter hva du har behov for. Noen ganger skal du til en indremedisiner for å få en ordentlig vurdering om det ligger noe mer bak kløen, andre ganger er det hudlegene som er riktigst å henvise til.

 

Ønsker du å snakke med en lege?

Våre leger svarer deg raskt via chat eller video.

Bestill videokonsultasjon

 

Birgitta Berrahau
Birgitta er en av våre mest aktive allmenleger og er med og utarbeide plussprogrammer for fysisk relaterte utfordringer i kraft av å være fysioterapeut. Birgitta er tilgjengelig for spørsmål via vår digitale legetjeneste alle hverdager.