hero image mobile
hero image

Halsbrann og sure oppstøt

Halsbrann er svært plagsomt og kan være veldig vondt. Årsaken er at magesyre kommer opp i spiserøret.

Alle fra spedbarn til eldre kan oppleve halsbrann. Hos spedbarn er årsaken at lukkemuskulaturen ned til magesekken ikke er helt lukket, og når spedbarnet blir lagt ned kommer syren fra magesekken opp i spiserøret og fører til oppgulp av melk. Et spedbarn som gulper mye på nattestid kan være plaget av halsbrann. Har du ofte problemer med sure oppstøt, kan du ha GØRS (gastroøsofageal reflukssyndrom)

Symtpomer på halsbrann er en ubehagelig, brennende, sviende følelse som starter midt i brystet. Man kan også få sur smak i munnen og noen får dårlig ånde, heshet eller tørrhoste, men dette er mer uvanlig. En sjelden gang kan det være tegn på noe mer alvorlig. Og dersom du har tjæresvart avføring (Melena; er dette tegn på blod i avføringen) eller kaster opp blod (hematemese), må du snarest ta kontakt med legevakten, da dette skyldes blødninger fra tarmen/magesekken.

Preact kan hjelpe deg med henvisning til spesialist og medisiner mot halsbrann.

Vi kan henvise deg til spesialist, for å få tatt en gastroskopi eller kolonskopi, alt etter hva sykehistorien tilsier. Vi kan hjelpe deg med medisiner mot halsbrann, både syrenøytraliserende (reseptfrie) og H2 -blokkere (reseptbelagte medisiner) /(protonpumpehemmere). Spør vår lege hva som er best for deg. Det er viktig med riktig kosthold, da dette også kan forebygge halsbrann. Unngå å spise rett før du legger deg. I tillegg heve hodeenden kan hjelpe til å motvirke halsbrann. 

 

Ønsker du å snakke med en lege?

Våre leger svarer deg raskt via chat eller video.

 

Bestill videokonsultasjon

 

Birgitta Berrahau
Birgitta er en av våre mest aktive allmenleger og er med og utarbeide plussprogrammer for fysisk relaterte utfordringer i kraft av å være fysioterapeut. Birgitta er tilgjengelig for spørsmål via vår digitale legetjeneste alle hverdager.